A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Menü

A tibeti gyógyászat

A tibeti gyógyászat a világ egyik legősibb, legkomplexebb gyógyászati rendszere, mely az élet teljes területére kínál megoldást. Megelőzésként táplálkozási és életvezetési tanácsokat, megjelent vagy kialakult betegség esetén az előzőek mellett komplex terápiákat javasol.

 

A tibeti gyógyászat hasonlóan a kínai az indiai és más hagyományos gyógyászati rendszerekhez holisztikus megközelítést alkalmaz, mivel az egyén egészére koncentrál. A nyugati orvoslás a tüneteket általában kémiai szerekkel kezeli, és a test különálló alkotórészeivel dolgozik, a tibeti gyógyászat a tudat-energia-test egységének megközelítését alkalmazza és a teljes testi rendszerre fókuszál. Az ilyen gyógyászati rendszerek az embert teljes egésznek tekintik testének, energiájának, érzelmeinek, tudatának egységeként. Ennek eredményeként a beteg szervet vagy testrészt nem elkülönülve kezeli, a betegséget egy folyamat adott szakaszaként szemléli, így nem a megjelenő tünetet próbálja megszüntetni, hanem az egészséges állapotot fenntartani annak kibillentsége esetén visszaállítani.

 

A tibeti gyógyászat alapelve


A tibeti gyógyászat elmélete szerint sajátos energetikai összetevők, biológiai megnyilvánulásai uralják a test-tudati működést, kialakítva így a személy sajátos, egyéni jellemzőit, temperamentumát és minőségeit.

Ezek az energetikai összetevők az öt elem, melyet az ismert tibeti imazászlók is jelképeznek. (föld – szilárdság, víz – folyékonyság, tűz – hő, levegő – mozgás, tér – alap az előző négy megnyilvánulásához). Egyensúlyuk felbomlásáig a test fejlődését és normál működését támogatják, ilyenkor nevezve őket teremtő erőknek. Felzavarodásuk kibillentséghez, betegséghez, fiziológiai öregedéshez, végső felbomlásuk pedig halálhoz vezet. Romboló működésük esetén ártó erőkként hatnak. Erre utal egyik sajátos elnevezésük a három hiányosság vagy három ártó, mert hiányos vagy tökéletlen minőségük és működésük miatt önmagukban hordják törékeny természetüket.

Amint a közöttük lévő finom egyensúly elveszik, létrejön egy kibillent állapot, ami hosszabb fennállása esetén betegségként nyilvánul meg.

A tibeti gyógyászat, eredeti nevén, sowa rigpa, a gyógyászat tudományát jelenti.

 

 

A tibeti gyógyászat a kibillent állapot (betegség) gyökerét célozza meg és egymással együttműködő, egymás hatását erősítő – un. szinergista – kezelési módszert alkalmaz, mely a teljes terápiás kezelést négy részben határozza meg.

 

Ezek sorban a következők: táplálkozás, viselkedés, gyógyító szerek, külső terápiák. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy adott betegség esetén alkalmaznunk kell mind a négy terápiás ágat lehető leggyorsabb eredményt tudjuk elérni. Amennyiben nincs mód a teljes terápiás ösvény alkalmazására úgy csupán a gyógyító szerek szedésével is nagyon jó eredményeket, gyors javulást és teljes gyógyulást is elérhetünk, viszont ebben az esetben tisztában kell lennünk, hogy ez több időt vesz igénybe. 

 

Milyen összetevőket használ a tibeti gyógyászat?


A tibeti gyógyszer készítmények tiszta, természetes anyagokból kerülnek összeállításra. Terápiás hatásuk miatt leginkább növények, gyógynövények, gyümölcsöket és vadvirágok kerülnek alkalmazásra, de a gyógyászati anyagok között szerep számos ásvány és állati termék is. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy a tibeti gyógyszerkincs mintegy 80-85 %-a növényi eredetű. A gyógynövényes készítmények hatásának megtapasztalására a működési elvük okán több időre van szükség, hiszen nem a kibillent állapot tünetét próbálják elnyomni, hanem a probléma gyökerét kezelik.

 

 

Hogyan fér meg egymás mellett a tibeti gyógyászat és a modern nyugati orvoslás?


A tibeti gyógyászatnak a nyugati országokban hagyományos gyógyászatként történő jövőbeni fejlődése olyan életképes, lehetőségekkel teli és népszerű egészségügyi ellátásnak tekinthető, mely tényleges alternatív klinikai lehetőségeket biztosít. A speciális előrejelző diagnosztikában, a célzatos megelőzésben és az egyénre szabott orvosi kezelésben rejlő képességének köszönhetően a tibeti gyógyászat nagy lehetőségekkel bír a betegségek megelőzését és a betegek kezelését illetően.  

Ahogy már említettük, a tibeti gyógyászat a teljes terápiás kezelést négy részben határozza meg. Ebből a harmadik a gyógyíró szerek használata. A Myrobalan termékcsalád a tibeti gyógyászat gyógyszerkészítési elvei alapján összeálított termékek. Ismerd meg most ezeket.

Keresés